Kooiman Marine Group
"Ruim 100 jaar scheepsbouw"

1884

OPRICHTING SCHEEPSWERF GEBR. KOOIMAN

Op de locatie aan de Ringdijk in Zwijndrecht was in de 17e eeuw Helling- en Timmerwerf Van der Pijpen gevestigd. Aert Gilissen van der Pijpen (1609-1652) was scheepswerf eigenaar en schout van Zwijndrecht. Deze werf werd in 1884 overgenomen door Dirk Kooiman. Vanaf dat moment is de naam Kooiman verbonden gebleven aan het bedrijf.

1975

VERHUIZING NAAR DE SWINHAVEN

Ruim negentig jaar deed het bedrijf goede zaken aan de Ringdijk. Met het gegeven dat de schepen steeds groter werden, bleek het steeds moeilijker effectief te kunnen werken. In 1975 werd een groter terrein aan de Swinhaven in gebruik genomen. Van 2200 m2 groeide het bedrijf naar 14.000 m2 waar het beschikt over twee scheepshellingen, waarvan er één doorloopt tot in de loods. Vandaag de dag draagt de werf de naam Scheepswerf Gebr. Kooiman.

1984

SCHEEPSWERF KOOIMAN - HOEBEE

Scheepswerf Hoebee BV te Dordrecht is opgericht in het jaar 1815 en begon haar activiteiten aan de Lijnbaan in Dordrecht. De werf moest na de watersnoodramp in 1953 herbouwd worden. Een gloednieuwe werf werd gebouwd aan de Merwedestraat in Dordrecht. In 1984 is deze werf overgenomen door Kooiman. Nu Scheepswerf Kooiman – Hoebee.

1988

OPRICHTING VAN HET ONTWERPBUREAU

Oprichting van Scheepsbouwkundig Ontwerp- en Adviesbureau Kooiman B.V (nu Kooiman Engineering BV). Vanuit een praktische no-nonsense aanpak kon er nu vanuit een aparte Engineering afdeling complexe ontwerpen gemaakt en uitgedacht worden. Inmiddels staat Kooiman Engineering bekend om hun oplossingsvermogen in complexe vraagstukken. Zij maken de “speciaaltjes” van de markt.

1995

SCHEEPSWERF KOOIMAN VAN OS

Kooiman levert veel diensten aan mosselschepen voor Zeeuwse vissers. Om deze activiteiten te versterken is in 1995 de Scheepswerf Van Os Yerseke BV overgenomen. Scheepswerf Van Os Yerseke BV heeft ook een lange bestaansgeschiedenis en is opgericht in 1885. Hier worden voornamelijk reparaties, onderhoud en verbouwingen verricht aan de visserijvloot. Van Os heet sinds 2016 Scheepswerf Kooiman Van Os.

1999

OVERNAME VAN EIJK HAVENINRICHTINGEN

Nederland beschikt over een uniek en uitgebreid vaarwegen- en havennetwerk. Sinds de overname van Van Eijk is Kooiman Marine Group een begrip geworden in het maken van haveninrichtingen en aanmeergelegenheden.

2000

OVERNAME DEEL ACTIVITEITEN VAN SCHEEPSWERF DE BIESBOSCH

De Kooiman Koppellieren kregen oorspronkelijk naam en bekendheid door Scheepswerf De Biesbosch uit Dordrecht. Kooiman was altijd tevreden klant en heeft na faillissement van De Biesbosch een deel van haar activiteiten overgenomen.

2002

KOOIMAN SCHEEPSELEKTRO

Vanuit de filosofie om alles op een schip zelf te kunnen doen, heeft Kooiman zich over de jaren uitgebreid met verschillende expertises gericht op scheepsbouw. Na de overname van Technisch Buro Mous BV te Dordrecht, kwam Kooiman Scheepselektro BV tot leven. Een nieuwe stroming uitkijkende naar een mooie toekomst met steeds meer vraag naar elektrotechnische installaties.

2004

OVERNAME ONTWERPEN JOH. VAN DUIJVENDIJK

Scheepswerf Joh. Van Duijvendijk is altijd gespecialiseerd geweest in bijzondere schepen zoals:  beunschepen, kraanschepen, spijsolie schepen met roestvrijstalen tanks, maar ook reguliere containerschepen. Deze schepen staan bekend om de juiste economische verhoudingen, wat zich uit in een relatief hoog laadvermogen bij een relatief lage scheepsweerstand. Inmiddels heeft Kooiman al velen schepen naar ontwerp van Van Duijvendijk mogen bouwen.

2012

DWARSHELLING

In 2012 is er een grote moderne dwarshelling gerealiseerd waardoor er andere type schepen bediend konden worden bij Scheepswerf Kooiman-Hoebee. Deze constructie is door Kooiman volledig in eigen huis ontworpen. Hierdoor kunnen nu schepen tot een lengte van 150 meter geheld worden.

2016

KOOIMAN MARINE GROUP

Sinds 2016 ging De Kooiman Groep verder onder de nieuwe naam: Kooiman Marine Group! Een resultaat van samenwerking, vakmanschap en passie voor het vak. Met de drie werven en alle nodige disciplines onder één dak staat Kooiman Marine Group trots als Nederlandse kwalitatieve scheepsbouwer.

2017

KOOIMAN SCHEEPSINTERIEURBOUW

Er werd al langere tijd gezien dat onze timmerlieden uit het juiste hout waren gesneden toen er keer op keer mooi interieurwerk werd geleverd. Vanaf 2017 is daarom een aparte tak binnen de Kooiman Groep ontstaan. Namelijk, Kooiman Scheepsinterieurbouw. Inmiddels is de afdeling uit de voegen van de werf gegroeid en worden er ook klussen in andere markten opgepakt, zoals de utiliteit.

 

Zwijndrecht

Vacatures 18

Dordrecht

Vacatures 5