Danny de Jong

1-op-1 met Elektromonteur Danny de Jong

“Ik was op zoek naar nieuwe prikkels én die heb ik gevonden.”

Danny de Jong werkt sinds kort bij Kooiman Scheepselektro. Toch lijkt het niet alsof hij pas sinds november 2019 bij ons werkt. Met zijn lengte en zijn kale hoofd is hij nu al niet meer weg te denken van onze scheepswerf. Toch was het ook voor de ervaren elektromonteur wel even wennen; “Ik doe nu veel meer dingen dan toen ik offshore werkte”.

In deze 1-op-1 vertelt Danny de Jong over zijn eerste maanden bij Kooiman Scheepselektro.

De eerste maanden zitten erop.Wat was het leukste project tot nu toe?

“Misschien niet het spannendste project als elektromonteur, maar ik zeg toch de werkzaamheden aan De Eclips. De stuurhut moest nieuwe verlichting en de woonomgeving. Samen met de mannen van HVAC hebben we nieuwe vloerverwarming geïnstalleerd. En oh ja, ook de intercom heb ik nieuw geïnstalleerd. Het was mijn eerste project dat ik volledig afgerond heb sinds ik bij Kooiman werk. Daarnaast bijna allemaal werkzaamheden die ik niet in de offshore tegen kwam.”

Wat is het grootste verschil tussen de offshore en nu?

Nu werk ik veel meer in de binnenvaart. In eerste instantie lijkt dat allemaal veel kleiner, en dat is natuurlijk ook zo, maar tegelijkertijd heb je veel meer verschillende werkzaamheden. In de basis blijft het werken in de elektro, maar je kan nu projecten in zijn geheel oppakken met een klein team. In de offshore is het allemaal groots en massaal en werk je veel vaker aan hetzelfde type werk. Nu varieert het van probleemoplossing tot inbedrijfstelling en van kabels trekken tot het testen van alarminstallaties. Echt alles komt voorbij.

Waar moest je het meeste aan wennen in de eerste maanden bij Kooiman Scheepselektro?

“Dat moet denk ik toch wel de cultuur zijn. Ik was gewend om bij een bedrijf te werken waar hardop werd gezegd “dat is mijn verantwoordelijkheid niet, dus ik doe het niet”. Er was heel veel structuur en alles was erg afgekaderd. Nu werk ik voor een team waarbij ik veel vrijheid krijg, er niemand in mijn nek staat te hijgen én waarbij je het echt samen doet.

Heb je daar een voorbeeld van Danny de Jong?

Neem het project waar ik gisteren mee bezig was. Ik was samen met een timmerman aan het werk (van Kooiman Scheepsinterieurbouw) en vroeg of hij een gat ergens in kon maken. Dit kwam hem echt even slecht uit dus kreeg ik zijn gereedschap en heb ik zelf eventjes dat gat gemaakt. Staat hij even later naast me met de vraag of hij me nu kon helpen met iets. Dit ben ik vanuit mijn vorige werk dus echt niet gewend.

En vind je dat positief?

Ik was toe aan een nieuwe uitdaging als elektromonteur en ik wilde nieuwe prikkels. Minder dat grootse, maar meer het wij-gevoel. En dat heb ik hier gevonden. Dus ja, ik vind dat zeker positief. Ik kan me wel voorstellen dat het schrikken is voor nieuwe mensen hoor. De vrijheid en verantwoordelijkheid die je krijgt is heel groot, iedereen wil je daarbij helpen, maar je moet er wel zelf achteraan gaan.

Is dat ook de tip die je nieuwe collega’s mee zou geven?

Jazeker. Stel zo veel mogelijk vragen als je kan. Bouw je netwerk binnen Kooiman op, zodat je snel de mensen leert kennen én zij jou.

 

Lees ook de volgende verhalen

1-op-1 met bedrijfsleider Kooiman Scheepselektro Maurits Muller