Maurits Muller

1-op-1 met bedrijfsleider Kooiman Scheepselektro Maurits Muller

“We werken aan hele mooie projecten, maar we willen meer!”

Bij binnenkomst in Zwijndrecht zie je hem als een van de eerste collega’s zitten; bedrijfsleider Maurits Muller. Op het eerste oog zie je een rustige collega. Ga je met hem praten dan komt er een ongelooflijke ambitie naar voren om Kooiman Scheepselektro te laten groeien: “We werken al aan hele mooie projecten, maar we willen meer!” 

In deze 1-op-1 vertelt Maurits Muller over de mooie projecten die ze tegenkomen bij Kooiman Scheepselektro én de uitdagingen die hier bij horen.

Je werkt hier nu 1,5 jaar, wat is het mooiste project wat je tot nu toe hebt uitgevoerd bij Kooiman Scheepselektro?

“Ik viel direct met mijn neus in de boter bij bouwnummer 210. De bouw van een zwaveltanker was nagenoeg klaar. Het was wachten op elektra. Een flinke uitdaging om dat als nieuweling direct op te pakken met een team dat je nog niet goed kent. Maar zowel vanuit het eigen team als de andere bedrijfsleiders kreeg ik alle steun. We zouden samen dit project tot een goed einde gaan brengen, dat is gelukt. Dat was een mooie uitdaging om mee binnen te komen.”

Dit was je niet gewend?

“Vooral de manier van samenwerken is echt anders. We houden bij Kooiman niet van ‘op veilig spelen’, we stellen ambitieuze doelen. Natuurlijk kun je ‘op veilig spelen’ en zeggen dat je over 3 maanden klaar bent. Wij zeggen liever hardop dat we ons best doen om over 2 maanden klaar te zijn. In de tussentijd hebben we veel contact met elkaar of we dat halen. Mocht je dan een weekje uitloop hebben zijn we toch eerder klaar dan dat we ‘op save’ spelen. Dat past ook goed bij ons en bij deze branche.”

Hoe bedoel je dat Maurits Muller?

“De scheepvaart is een no-nonsense markt. Je krijgt veel vrijheid en bewegingsruimte om te doen waar je goed in bent. Dat geldt voor de klanten, maar zo zijn we ook naar elkaar toe.”

Dit zijn mooie woorden. Zit er ook iets tegen?

“Jazeker. Ik wil groeien. Ik wil niet dat mijn team overloopt van het werk dus moeten we sommige opdrachten afstaan aan andere partijen. En dat wil ik niet.Het voelt nu alsof we af en toe met de handrem erop aan het werk zijn én die moet eraf. We werken aan zulke mooie projecten en daar wil ik er meer van!”

Wat voor projecten zijn dit dan?

“Ja dat is heel verschillend bij Kooiman Scheepselektro. Het gaat van een lichtschakelaar in de keuken van een schip tot de inbedrijfstelling van de hoofdmotoren. Je kan het zo gek niet bedenken of het zit wel op of aan een schip. En dan hebben we nieuwbouwprojecten, maar ook het oplossen van storingen. Alles komt voorbij.”

Welke tip zou je een nieuwe collega meegeven als hij of zij bij Kooiman Scheepselektro komt werken?

“Ik gaf natuurlijk al aan dat we ambitieus zijn, dat het werk heel divers is én dat we het graag samen doen. Daar staat tegenover dat niet alles even duidelijk is vooraf. Het is daarom slim om het bedrijf en je collega’s goed te leren kennen. Doordat we het samen doen, moet je het spel ook samen spelen. Als jij iets gedaan wil krijgen van een collega moet je er ook voor zorgen dat hij jou kent. Uiteraard moet je dan ook voor hem klaar staan als hij iets aan jou vraagt. Mijn tip dus; leer iedereen goed kennen in het begin!”

Lees ook de volgende verhalen

1-op-1 met Elektromonteur Danny de Jong