Roderick Schrijver

1-op-1 met bankwerker en scheepsmetaalbewerker Roderick schrijver

“Ik vond het echt wel spannend om de overstap te maken. Ben wel blij dat ik die stap heb gezet.”

Terwijl het in Nederland de heetste week ooit gemeten is, spreken we met Roderick. Sinds januari 2020 is hij als allround scheepsmetaalbewerker aan de slag op onze werf in Yerseke bij Scheepswerf Kooiman van Os. Erg onder de indruk van de hitte lijkt Roderick niet. “Hier hebben we eigenlijk altijd wel een fijn briesje en of het nu warm of koud is. Er moet toch gewerkt worden.”

En zo zet de nuchtere Roderick Schrijver gelijk de toon voor deze 1-op-1.

Is het lekker druk?

Ja het gaat hier wel lekker. Sinds ik in januari hier begonnen ben, is er nog geen moment geweest waarop ik dacht dat er geen werk was. Uiteraard zijn er altijd wel momentjes dat het wat rustiger is, maar stil gezeten heb ik nog niet. Gelukkig niet!

Ja want vertel eens, je bent in januari begonnen bij de scheepswerf. Hoe was dat?

Zo, dat was wel even wennen hoor. Ik heb hiervoor 13 jaar gewerkt bij een organisatie in Tholen en om dan opeens de overstap te maken was wel spannend. Bij mijn vorige werk wist ik alles, mensen kwamen naar mij toe met vragen en hier is het andersom. Ik moet opeens vragen stellen.

Wat deed je dan toch besluiten om na 13 jaar bij je toenmalige werkgever te vertrekken?

Ik had het daar prima naar mijn zin. Alleen had ik altijd voor ogen om in de scheepsbouw te gaan werken. Ik ging er niet speciaal naar op zoek, maar dat gevoel had ik al. Toen kreeg ik een berichtje van de recruiter of ik eens wilde bellen. Daar ben ik over na gaan denken en na een paar maanden dacht ik eigenlijk, waarom ook niet!

En waar komt die drang naar de scheepvaart vandaan?

Ja eigenlijk geen idee. Het trekt mij gewoon heel erg. Ik heb wel wat gevaren op een zeilboot en ook als vakantiebaantje bij een jachtenbouwer gewerkt. Het zat er al dus al wel eerder in. Maar om je vraag specifiek te beantwoorden; ik heb geen idee, dat kan ik niet goed onder woorden brengen.

En nu werk je in de scheepsbouw. Dat is vast wel even wennen?

Dat is het zeker. In het begin denk je dat je stage loopt. Maar na een aantal weken had ik al wel het gevoel op mijn plek te zitten. Bij mijn vorige werk had ik al wel wat aan schepen gedaan en als ik eerlijk ben blijft lassen toch lassen. Of dat nu aan een installatie is of aan een schip.

Voelde je dan geen druk om als ervaren werknemer te starten bij iets nieuws?

Natuurlijk wel, maar dat was ook meer een bewijsdrang die ik zelf had. Je wilt toch snel laten zien wat je kan. En dat als ze je een opdracht meegeven dat ze direct zien dat ik het kan. En natuurlijk moet ik nog steeds wel wat dingen vragen, maar volgens mij gaat het wel goed.

Ze hebben je laatst zelfs op pad gestuurd voor een klus in Duitsland?

Ja dat was wel leuk! Ze hadden daar een schade en ze wilde graag dat wij dat zouden repareren. Nou dan gaan we er heen. Het was een lange dag en op locatie bleek er een lekkage aan de keerring te zijn. Die heb ik weten te repareren en reed diezelfde dag nog terug. Als de klant dan echt blij is dat ze geholpen zijn, ja dat is mooi werk.

Dus je bent wel blij dat je de stap gemaakt heb naar Kooiman?

Ja zeker wel! Het werk is erg divers. De mensen zijn aardig. Dus ik heb geen klagen. Ben zeker blij dat ik de stap gemaakt heb.

Lees ook de volgende verhalen

Kooiman Marine Group schat personeel op waarde