Dion Kooiman

1-op-1 met bankwerker / monteur Dion Kooiman

“Op school krijg je de theorie, maar in de praktijk leer je het pas echt”

Loop op scheepswerf Kooiman-Hoebee in Dordrecht de kade helemaal af en je hebt een grote kans dat Dion Kooiman hier aan het werk is. Sinds een jaar is hij verantwoordelijk voor het schroevendok. Een mooie stap in zijn carrière. Toch is dit voor hem zeker niet het eindstation binnen het bedrijf dat zijn achternaam draagt.

In deze 1-op-1 met bankwerker / monteur Dion Kooiman neemt hij de tijd voor ons om te praten over zijn stappen binnen zijn familiebedrijf.

Je werkt nu op de werf in Dordrecht, maar je bent hier niet begonnen toch?

“Dat klopt. Ik ben begonnen op tekenkamer op de werf in Zwijndrecht. Leuk detail is dat ik eigenlijk niet gelijk binnen het familiebedrijf wilde gaan werken. Je wilt toch op eigen kracht een carrière opbouwen. Nu had ik het nadeel dat ik precies afstudeerde als HBO scheepsbouwer toen we midden in de crisis zaten. De banen lagen niet voor het oprapen. Ik kon niet bij mijn stagebedrijf blijven en moest verder zoeken. In Zwijndrecht zochten ze toen wel versterking op de engineering en zo kwam ik voor mijn eerste baan toch bij de Kooiman Marine Group terecht.”

En hoe vond je het op de engineering?

“Vanuit school was het een goede eerste stap. Alleen ik ben er daar wel achter gekomen dat het niks voor mij was om meer dan 40 uur per week achter een computer te zitten. Ik zat daar dus niet helemaal op mijn plek. Op dat moment bood Bastiaan Rigter (directeur Scheepswerf Kooiman-Hoebee) mij de kans om uitvoerend te gaan werken op de scheepswerf in Dordrecht als monteur.”

Dus met je HBO diploma op zak stond je opeens letterlijk te sleutelen onder een schip?

“Dat klopt! Maar dat is een enorm goede leerschool kan ik je vertellen. Op school krijg je natuurlijk veel theorie, maar de praktijk is vaak anders. Zeker doordat we hier te maken hebben met reparaties. Dat blijft toch iets wat je voor een groot gedeelte moet leren in de praktijk. Ik weet dat ik hier in mijn verdere carrière heel veel profijt van ga krijgen. En het leuke is dat ik door mijn opleiding soms misschien wat beter snap hoe iets precies werkt dan mijn collega’s. Maar ik leer enorm veel van mijn collega’s en hoe het eraan toe gaat op de werkvloer.”

En nu een volgende stap in het schroevendok?

“Inderdaad. Naast dat ik samen met mijn collega’s ook nog de werkzaamheden uitvoer van de schepen op de helling en de pier, ben ik voornamelijk in het schroevendok te vinden. Hoe vaker ik daar te vinden ben, hoe beter. Dit betekent namelijk dat het schroevendok vol ligt en dat is wat we willen. Ik moet in overleg met mijn leidinggevenden zorgen dat de planning van het droogdok klopt en heb hierbij het direct contact met de klanten. Voor mijn ontwikkeling probeer ik ook van de financiële kant het één en ander mee te krijgen. Een goede volgende stap, waarbij ik meer verantwoordelijkheden heb. Hierna zou ik wel graag willen doorgroeien naar projectleider. Nog steeds met een ketelpak aan, alleen dan in een rol die past bij mijn opleiding.”

Tot slot moet ik het toch aan je vragen. Is het voor jou makkelijker of juist moeilijker dat je familielid bent?

Liever heb ik het hier niet te lang over. Ik ben gewoon een medewerker van de Kooiman Marine Group, maar ik begrijp de vraag wel. En het werkt denk ik twee kanten op. Mijn naam staat uiteindelijk wel op de deur en het is een bedrijf dat mede opgebouwd is door de vorige generaties, o.a. mijn opa, ooms en natuurlijk m’n vader. Daar ben ik trots op en ik hoop dat we dit nog lang kunnen voortzetten. En natuurlijk hoor ik er dagelijks grapjes over, maar dat zou ik zelf ook doen. Gelukkig nemen mijn collega’s mij serieus om wie ik ben en niet om mijn achternaam.”

Lees ook de volgende verhalen

1-op-1 met draaier Nardo van den Berge