Nardo

1-op-1 met draaier Nardo van den Berge

“Als draaier gaat het om honderdste millimeter”

‘S ochtends vroeg komt hij aan op zijn motor, kleedt hij zich om en loopt richting de draaierij. De plek op de scheepswerf waar hij zich helemaal thuis voelt. Daar zochten we hem op voor deze 1-op-1 met Nardo van den Berge.

Klopt toch Nardo, jij voelt je thuis in de draaierij?

“Dat klopt. Maar ik kom ook graag aan boord van de schepen. Ik zou bijvoorbeeld aan mijn collega’s kunnen vragen of ze iets voor me op willen meten, maar als ik het zelf doe zit het gelijk in mijn hoofd. Of als de monteurs hulp nodig hebben dan help ik ze graag. Maar verder werk ik het liefst in de draaierij.”

Sta je liever achter de cnc-machine of ben je een conventioneel draaier?

“Ik heb een tijd achter de cnc-machine met Siemens besturing gestaan en dat ging me goed af. Sinds kort hebben we een nieuwe collega die cnc-draaien leuker vindt. Laat ik het conventioneel draaien nu leuker vinden, dus nu doe ik dit weer vaker. En dat vind ik alleen maar fijn, want daar kan ik mijn vakmanschap in kwijt.”

Maakt het nog uit of we dan praten over nieuwbouw of reparatie?

“Binnen de reparatie draaien we klein werk veel vaker met de hand. Het kan soms ook wel met de cnc-machine, maar voordat je alles ingesteld hebt dan ben je met een conventionele draaibank al een stuk verder. Daarbij gaat het bij reparaties ook veel vaker om gevoel. Een tikje hier…beetje opwarmen daar…nog een beetje buigen…iets terug…en niks meer aan doen. Ja dat is echt mooi en kan niet met een machine. Ook het draaien van schroefassen vind ik leuk om te doen. Het gaat mij goed af; als ze dan binnen de 0,05 mm slingeren…prachtig!

Je vindt het echt een mooi vak hè Nardo van den Berge?

Ja zeker! Soms moet je sneller werken dan eigenlijk kan. En dat is lastig, want het gaat hem nu juist om die millimeters. Blijf ik onder die 1/100e millimeter, dan word ik echt vrolijk. Als ik dan snel iets klaar moet hebben, moet ik soms met iets minder tevreden zijn. Dat vind ik lastig. Ik wil het perfect hebben voor de klant.

Als het drukker is, moet je dan veel productie draaien?

Ja, dat is meestal zo voor onze cnc-bank, zoals roerkoningen, penningen, koppelflenzen, enz.. Voor mij geldt dat niet en kom ik weer terug op het leuke van de reparatie. Je weet nooit wat je te wachten staat. Soms weet ik ’s ochtends niet wat er voor die dag op het programma staat. Dan denk ik aan een langer project te gaan werken, maar dan komt er opeens een spoedje tussendoor. Dan is het schakelen en dat oppakken. Ik houd van die afwisseling. Dat is werken bij Kooiman.

Lees ook de volgende verhalen

1-op-1 met assistent bedrijfsleider scheepsbouw Eddy Kleinjan