Eddy Kleinjan

1-op-1 met assistent bedrijfsleider scheepsbouw Eddy Kleinjan

“Reparatie is leuker dan nieuwbouw!”

Als je in Zwijndrecht over de werf loopt, kom je Eddy Kleinjan zeker tegen. Dit was 37 jaar geleden al toen hij als kleine jongen aan de hand van zijn vader meekwam naar de werf. Toen als hulpjongen, nu als assistent bedrijfsleider. En om dan 10 minuten van zijn tijd te krijgen voor een kort gesprek kan een leuke uitdaging zijn; “Sorry hoor, maar ik moet echt eerst even de schipper helpen, want die heeft door de storm een dag moeten wachten.”

Toch is het gelukt gelukt om Eddy Kleinjan even los te krijgen van zijn werk en vertelt hij in deze 1-op-1 kort zijn verhaal.

Is het gelukt met de schipper?

“Weet je wat het is, eigenlijk had hij gisteren al weg willen zijn met zijn schip. Maar door de storm kon niemand de kraan in hebben we twee dagen vertraging opgelopen. Vanaf vandaag kon het wel weer, dus vanmorgen zijn we met een paar man gelijk aan de slag gegaan. Ik ben een rondje met hem gaan lopen op het schip en hij is tevreden dat we al zo ver zijn.”

Je bent nu echt een vraagbaak voor iedereen. Hoe heb je dat gedaan, jezelf ontwikkelen van hulpjongen tot assistent bedrijfsleider?

“Inzet. Daar begint het bij Kooiman. Als je hard werkt en je best doet dan zul je zien dat mensen je helpen en dat je steeds beter wordt in je werk. Uiteraard ook een stuk denkvermogen. In de reparatie is niks uitgekauwd, dus je moet zelf nadenken over oplossingen. En waar het kon, nam en neem ik de verantwoording op me. Als voorbeeld; ik werk niet aan een kapotte romp. Nee, ik werk aan een schip en die moet zo snel mogelijk gerepareerd worden voor die schipper. En dat is mijn project. Of ik nu de leiding heb of als scheepsmetaalbewerker. Ik neem altijd die verantwoordelijkheid.”

Dus met inzet, zelf nadenken en verantwoordelijkheid nemen. Dat zijn de sleutelwoorden?

“En passie. Ik ben opgeleid als timmerman en ben toevallig in dit werk gerold. Maar ik vind het mooi werk. Natuurlijk sta ik ook wel eens in de zeikregen met een harde wind wat minder leuk is. Maar als het dan lukt om die las dicht te krijgen vlak voordat het water gestegen is, ja dat vind ik mooi. En dan maakt het niet uit of ik dat gedaan heb of een van de jongens. We doen het samen, met elkaar.”

Je hoort het vaak, het woord passie, maar wat is dat dan?

“Neem nu de Reimerswaal die we hebben gebouwd. Dat project is bij ons op tekenkamer begonnen, het is nog nooit eerder gemaakt, maar wij hebben dat gebouwd. 130 meter lang, 22 meter breed, techniek van voor naar achter. Dat is toch schitterend. Als je ziet dat onze handen dat gemaakt hebben. Dat is toch prachtig!”

Je werkt nu zelf minder met de handen en stuurt meer aan. Vind je dat net zo leuk?

“Ik vind het nog steeds heel leuk om mee te helpen. Ik wil niet alleen maar aan de zijkant staan. Maar doordat ik nu kan aansturen ben ik met veel projecten tegelijkertijd bezig. Dus nog meer verantwoordelijkheid en nog meer vrijheid in mijn werk. En ik vind het leuk om mijn kennis over te dragen. Neem die meid die hier laatst stage liep. Zij kwam helemaal bleu binnen en aan het einde pakte ze van alles zelf op. Dat ik daar aan mee heb kunnen helpen, vind ik mooi.”

Er moet toch wel iets tegen zitten Eddy Kleinjan?

“Moet dat dan? Ik heb het hartstikke naar mijn zin. Ik werk hier niet voor niks al 37 jaar.”

Lees ook de volgende verhalen

Stage lopen bij Kooiman Marine Group

1-op-1 met Dominic Bode

Tour de Kooiman