Mike Bakker

1-op-1 met Mike Bakker

“De stap naar kantoor was wel heel spannend, maar ik vind het enorm leuk.”

Binnen Kooiman Marine Group vinden wij persoonlijke ontwikkeling zeer belangrijk. Voor de één is dat specialist worden binnen de eigen functie als bijvoorbeeld scheepsmetaalbewerker of engineer. De ander wil graag doorgroeien naar een andere functie. Voorbeeld hiervan is Mike Bakker. Mike begon ruim 14 jaar geleden als stagiair scheepsinterieurbouwer bij Kooiman Scheepsinterieurbouw en onlangs heeft hij de stap gemaakt naar tekenaar/werkvoorbereider.

“In een gesprek met onze bedrijfsleider gaf hij aan dat er een positie vrijkwam op kantoor. Ik had al eens aangegeven dat ik graag de overstap van de werkvloer naar kantoor wilde maken. Dit had hij onthouden, dus toen ik die kans kreeg heb ik hem direct gepakt!”

Laten we bij het begin beginnen, hoe was het om in 2010 bij Kooiman te starten?

Als stagiair was ik nog hartstikke bleu. Ik had vrienden uit de scheepvaart en vond op school de scheepsinterieurbouw altijd al een uitdagende specialisatie. Vandaar dat ik destijds solliciteerde bij Kooiman Scheepsinterieurbouw. Al vrij snel mocht ik beginnen en hebben ze mij stap voor stap meegenomen in de werkzaamheden. In het begin had ik voornamelijk een ondersteunende rol, maar na verloop van tijd maak je zelfstandig een kast die daarna ook echt de stuurhut ingaat.

En hoe ging het toen verder?

Al snel lieten ze blijken dat ze het in mij zagen zitten en kreeg ik het aanbod om in vaste dienst te komen. Vervolgens was het aan mij om het te laten zien. Ik kon veel leren van ervaren collega’s om mij heen, daarnaast kreeg ik ook voldoende vrijheid om het werk zelf te ontdekken en eigen te maken. Ineens ben je niet meer die jonge jongen die begeleid wordt, maar zelf de begeleider van jong talent.

Wanneer kwam het punt dat je meer wilde?

Geregeld heb ik gesprekken met de bedrijfsleider over hoe het gaat. Daarin heb ik een keer aangegeven dat ik de stap naar kantoor wel zag zitten. Ik vind het nog steeds geweldig om met mijn handen te werken, alleen merkte ik door alle technische veranderingen dat het mij leuker leek om meer aan de voorkant van een project betrokken te zijn.

Kun je dat uitleggen?

Ik vind werken met hout nog steeds het mooiste dat er is, zeker in de scheepvaart. Niks is recht, overal komt maatwerk bij kijken, het is echt een specialisatie. Toch zie je dat er steeds meer werk machinaal gedaan wordt. Kijk maar eens naar al die schitterende apparatuur in de werkplaats. Door die ontwikkeling merkte ik bij mezelf dat ik steeds meer interesse kreeg in een functie op kantoor als werkvoorbereider/tekenaar.

En die stap heb je nu gemaakt?

Ja, net een paar maanden geleden. Wel heel spannend, maar ik vind het enorm leuk. Heel grof gezegd, was ik voorheen verantwoordelijk voor mijn eigen werk. Nu zijn de interieurbouwers afhankelijk van mijn tekenwerk en werkvoorbereiding. Dat brengt een nieuw soort druk met zich mee die ik wel heel leuk vind.

Hoe word je hierin begeleid?

Ik heb goede collega’s die mij helpen en daarbij heb ik ook gelijk een cursus gevolgd om mezelf het tekenpakket eigen te maken. Ik maak snel stappen en kan steeds meer zelfstandig oppakken. Het is even wennen om weer die jongen te zijn die niet alles weet. Toch ben ik erg blij dat ik deze kans gekregen en gepakt heb.

Wil jij werken bij Kooiman Scheepsinterieurbouw? Bekijk hier de vacatures.

Lees ook de volgende verhalen

Stage lopen bij Kooiman Marine Group

1-op-1 met Dominic Bode

Tour de Kooiman