1-op-1 Nick van den Berg

1-op-1 met Nick van den Berg

1-op-1 met assistent bedrijfsleider Nick van den Berg

Aankomende maand wordt een gloednieuwe horizontale kotter-freescombinatie geïnstalleerd in de machinefabriek van Kooiman. Mooi moment om hier samen met Nick van den Berg, assistent bedrijfsleider van de bankwerkerij, op vooruit te blikken.

Om te beginnen, wat is jouw rol bij Kooiman?

Ik ben assistent bedrijfsleider van de bankwerkerij. Wat het concreet inhoudt, is dat ik samen met de bedrijfsleider verantwoordelijk ben voor de machinefabriek en de werktuigbouwkundige activiteiten van Kooiman. Ik zorg onder andere voor de planning, het bestellen van materialen, projectbegeleiding en de werkvoorbereiding. Kortom, ik hou me bezig met alles wat draait, piept en knarst!

Waar zijn jullie momenteel zoal mee bezig?

Momenteel zijn we druk bezig met de afbouw van een sleephopperzuiger, de Hegemann V. Deze is als een leeg casco aangekomen op onze werf. Alleen maar ijzer waar alle systemen dus nog in moet komen. Pompen, leidingwerk, de volledige accommodatie, de aandrijving, alles wordt hier door ons geïnstalleerd. Daar zit behoorlijk veel bankwerk in.

Verder hebben we recentelijk een valpijpconstructie voor Boskalis geproduceerd. Een uitdagend project, omdat het een nauwe samenwerking tussen ijzerwerkers en bankwerkers vereiste. De gevraagde toleranties waren voor ons relatief nieuw en het was erg leerzaam om hiermee om te gaan. Al met al was dit een erg gaaf project!

Maar er komt dus nieuwe apparatuur in de machinefabriek, wat komt er zoal?

Ja dat klopt, naast een compleet nieuwe CNC kotter-freesmachine is er eind vorig jaar al een kleinere CNC draaibank geleverd en wordt in juli van dit jaar ook nog een CNC draaibank specifiek voor schroefassen bij ons in de machinefabriek geplaatst. Allemaal compleet nieuwe machines met veel nieuwe mogelijkheden.

Jij wordt hier erg enthousiast van of niet?

Ja natuurlijk! De apparatuur is het nieuwste van het nieuwste en dat biedt ons veel nieuwe mogelijkheden. Tot voor kort werkten we met bijna enkel conventionele machines. In 2013 is de eerste CNC draaibank in gebruik genomen en dit heeft geleid tot een grote stap vooruit. Met de reeds geleverde CNC draaibank merken we wederom een behoorlijke stap in de goede richting te hebben gezet. Als de CNC draaibank voor schroefassen tot 14 meter wordt opgeleverd, kunnen we nóg sneller en nauwkeuriger schroefassen produceren en wanneer de kotter-freescombinatie in bedrijf is, kunnen we veel nieuwe klanten helpen met hun technische vraagstukken. Dat is iets wat voorheen beperkt mogelijk was, omdat oudere, conventionele machines niet altijd aan de gevraagde standaarden en toleranties kunnen voldoen.

Nieuwe machines, brengt dat ook nieuwe uitdagingen met zich mee?

Bij vernieuwingen komen altijd uitdagingen kijken, dat geldt uiteraard ook voor ons. Daarom zoeken we geregeld programmeurs die niet alleen kunnen programmeren, maar ons ook helpt bij het inrichten en optimaal inzetten van ons vernieuwde machinepark. Het leuke aan deze rol is dat het binnen Kooiman een compleet nieuwe functie is. Je mag overal in meedenken en beslissen en dus min of meer je eigen functie vormgeven.

En wanneer kunnen we de nieuwe horizontale kotter- freescombinatie in actie zien?

De komende weken zullen we druk bezig zijn met de montage. De verwachting is dat hij eind juni in gebruik genomen kan worden. Vanaf dat moment kunnen we echt los. Voor nu is het dus nog heel even geduld hebben.

Wil jij werken bij Kooiman Marine Group? Bekijk onze vacatures!

Lees ook de volgende verhalen

Stage lopen bij Kooiman Marine Group

1-op-1 met Dominic Bode

Tour de Kooiman