Joop Labee

1-op-1 met Joop Labee

“Ik wil samen met de collega’s ervoor zorgen dat het praktijkcentrum slaagt”

Je hoort het overal in het nieuws, er is een tekort aan goed geschoold technisch personeel. Een vaak gehoord probleem daarbij is dat de overgang van school naar de praktijk een grote stap is. Soms zelfs een te grote stap. Daarom is Kooiman Marine Group dit jaar gestart met het Kooiman Praktijk Center, kortweg KPC. Kartrekker van dit initiatief is de ervaren Joop Labee. “Het KPC opbouwen is een prachtige uitdaging, maar het gaat mij om die jongelui. Als ik ze over jaren tegen kom en ze werken nog altijd hier op de scheepswerf is mijn doel geslaagd.”

Bekijk de vacature voor Leerling Metaalbewerker

Dat is nogal een uitdaging Joop Labee. Hoe ga je dat voor elkaar krijgen?

Dat ligt aan heel veel factoren natuurlijk. Hoe ik de jongeren begeleid, hoe de collega’s op de werkvloer ze inwerken, maar voor een heel groot gedeelte ook aan hun eigen inzet. Dat is wat ik iedereen vanaf dag één probeer duidelijk te maken. We hebben met het KPC een prachtig vliegwiel ontwikkeld om je carrière te ontwikkelen. Uiteindelijk doen wij er alles aan om ze goed te faciliteren. Je moet deze kans natuurlijk wel met beide handen aangrijpen.

Ervan uitgaande dat ze dat doen, wat kunnen ze dan verwachten van het KPC?

We werken nu samen met Metalent, waarbij de leerlingen één dag per week naar school toe gaan. De overige tijd zijn ze hier. Ook dat bestaat uit een stukje theorie waarbij we de vertaalslag maken van school naar praktijk. Dan hebben we hier een fantastische ruimte ingericht waar ze kunnen oefenen met wat ze geleerd hebben. Een plek waar fouten gemaakt mogen worden, waar fouten gemaakt moeten worden. En dan gaan we per individu kijken waar iemand goed in is, maar de basis is wel allround metaalbewerking.

Het klinkt als goede begeleiding Joop Labee, maar het is nog wel afgesloten van de werkvloer toch?

Voor een klein gedeelte wel. Op de werf ligt de druk er enorm op dus daar is niet altijd de ruimte om te oefenen en fouten te maken en dat kan hier wel. Aan de andere kant voeren we werk uit op verzoek van de collega’s. Het liefst laat ik ze iets branden of lassen wat daarna echt gebruikt wordt. En als het goed gaat, dan gaan ze zeker meewerken aan de echte reparaties. Het is echt de afwisseling tussen begeleiden, oefenen en werken in de praktijk. Daar is dit een unieke plek voor.

Je vindt dit mooi om te doen hè, Joop?

En of ik dit mooi vind! Ik heb bij grote organisaties gewerkt en eerder opleidingsprogramma’s ontwikkeld. Ik vind het een enorme eer dat ik dit ook weer voor Kooiman mag doen. En ik wil samen met de collega’s ervoor zorgen dat het praktijkcentrum slaagt. Dat als ik straks met pensioen ben er iemand op mijn plek zit en de talenten van de toekomst een kans geeft op deze prachtige scheepswerf. Of dat ik dan één van deze jongens tegenkom en die zegt; “Je was misschien wel streng af en toe Joop, maar bedankt daarvoor. Bij jou begon mijn carrière.”

Dat is me in het verleden gelukt en ik zou het prachtig vinden als we dat hier ook voor elkaar krijgen. Misschien een cliché, maar deze jongens en meiden zijn de toekomst van onze scheepswerf.

Meer weten over werken bij Kooiman Marine Group? Bekijk hier alle vacatures.

Bekijk de vacature voor Leerling Metaalbewerker

Lees ook de volgende verhalen

Stage lopen bij Kooiman Marine Group

1-op-1 met Dominic Bode

Tour de Kooiman